Güncel Sayı

Cilt: 12 Sayı: 4, 29.12.2024

Yıl: 2024

Mimarlık

Endüstriyel Tasarım

Dergi, ulusal ve uluslararası düzeyde aşağıdaki niteliklere sahip makaleleri kabul etmeyi amaçlamaktadır.

1- Sanat, Beşeri Bilimler, Tasarım ve Planlama alanlarında bulguları ve sonuçları ile özgün bir araştırmayı yansıtan ve bilime katkı sağlayan araştırma makaleleri.
2- Yeterli sayıda bilimsel makaleyi gözden geçiren, konuyu güncel bilgi ve teknoloji düzeyinde özetleyen, bulguları karşılaştırarak değerlendiren ve yorumlayan makaleler.

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Bölüm B: Sanat, Beşeri Bilimler, Tasarım ve Planlama’nın kapsamı, mimarlık, şehir bölge planlaması, endüstriyel tasarım, peyzaj mimarlığı, sosyal ve beşeri bilimler alanlarının ve tüm bu alanların disiplinler arası çalışmaları üzerine özgün araştırmalar yayınlamaktır. Sanat, beşeri bilimler, tasarım ve planlamanın çeşitli alanlarında özgün araştırma sonuçları, bilimsel incelemeler ve kısa iletişim notları yayınlanmak üzere değerlendirilir. Uluslararası hakemli bir dergidir. Derginin yayın dili İngilizcedir. Daha önce başka bir dergide yayınlanan yazılar kabul edilmez. Uygun bir uygulama ve kuram dengesine sahip yazılar tercih edilir. Devam eden, özgün araştırma çalışmalarının ilk sonuçlarını paylaşmak isteyen araştırmacılar tarafından hazırlanan kısa iletişim notları da kabul edilmektedir.

Genel Bakış

1- Yüklenen makale taslağı başka bir dergiye gönderilmemeli ve/veya yayınlanmamalıdır. Aynı şekilde dergiye gönderilen bilimsel çalışmalar da yayınlanmış / sözlü / poster / sunum olarak başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirme aşamasında olmamalıdır.

2- Makale taslağı ve gerekli formlar sisteme yüklenirken ilgili tüm formlar dergi ana sayfasının sağ sütununda yer alan GEREKLİ FORMLAR başlığı altında mevcuttur.

3- Makale taslağı sisteme yüklenirken, sorumlu yazar, varsa diğer yazarların isim ve imzalarının yer aldığı "Telif Formu Part B”yi DERGİPARK sistemine yüklemelidir. Gerekli formlar başlığı altında gerekli belge mevcuttur.

4- Ön Yükleme Formatı; araştırmaya katkıda bulunan yazarların hiçbirinin adı ve adresi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Bölüm B’de yazılmamalıdır. Makale taslağı yüklenirken sisteme yüklenen hiçbir belgenin dosya adında yazar adı, adres veya kurum bilgisine yer verilemez. Böylece hakemler çalışmanın hangi yazar(lar)a ait olduğunu göremeyeceklerdir. (Çift Kör Hakem İnceleme Süreci)

5- En az iki hakemin görüşü alındıktan ve ilgili bölüm editörü kabul ettikten sonra yüklenen makale kabul edilir.

6- Makale taslağının değerlendirme ve kabul süreci ile ilgili detaylı bilgiye https://dergipark.org.tr/tr/pub/gujsb adresinden ulaşılabilir.

7- Makale taslağının değerlendirme sürecinde hakemlerden yapılan geri dönüşler ve düzenleme talepleri sonrasında makale düzenleme sistemi ilgili yazarlara açıldığında; ilgili yazarın eğer varsa makale taslağının üst verisine yönelik başlık, özet, anahtar kelimelerle ilgili revizyonu üst veriyi düzenleyerek gerçekleştirmesi gerekir.

8- Çalışmanın özgünlük ve benzerlik oranları Turnitin Programı ile taranır ve sadece % 20'nin altında benzerlik oranlarına sahip makale taslakları yayınlanmak üzere değerlendirmeye alınır.

9- Makale taslağının toplam metni 10-15 sayfa arasında olmalıdır.

10- Özet metni 250 kelimeyi geçmemelidir.

Makale Hazırlığı

Özet
Araştırma makaleleri ve incelemeler, yeni bilgilere vurgu yapan ve makalenin içeriğini kısaca anlatan bir özetle başlatılmalıdır. Kısaltmalar ve özel dil kullanılmamalıdır. Özetler, yeniden yazılmaya gerek kalmaksızın özet formatına uygun olmalıdır. Yazarın adresinden sonra en fazla 250 kelimelik özet ve bir satır boşluk bırakılmalıdır. Özetin sonunda bir satır boş bırakılarak anahtar kelimeler yazılmalıdır.

Anahtar Kelimeler
Çalışmanın temel ögelerini içeren anahtar kelimeler kullanılmalıdır. Bu anahtar kelimeler italik yazılmalı ve en az üç, en fazla 5 kelimeden oluşmalıdır.

Metin
Bu, makalenin aşağıdaki kısımları içerebilecek numaralandırılmış bölümüdür:
1. Giriş, 2. Deneysel/Kuramsal Çerçeve 3. Sonuçlar ve Tartışma, 4. Kaynaklar. Metin, aşağıdaki numaralandırma stiline sahip alt başlıklar içerebilir (2.1, 2.2,… vb.). Minimum ve maksimum sayfa sayısı sırasıyla 2 ve 15 olmalıdır. Gerekirse danışma kurulu maksimumu artırabilir.

Giriş
Her makale, başlığının kısaca betimlendiği ve önerilen makalenin getirdiği yeniliğin açık ve anlaşılır bir biçimde anlatıldığı bir girişe sahip olmalıdır.

Deneysel
Deneysel yöntemler ve kullanılan malzemeler giriş paragraflarından sonra açıklanmalıdır. Ayrıntılı teknik açıklamalar yazının bir bölümü ile sınırlandırılmalı ve metnin her tarafına dağılmamalıdır. Makul derecede deneyimli herhangi bir ilgili kişinin prosedürü gerçekleştirmesine izin vermek için yeterli bilgi verilmelidir. İyi bilinen tekniklerin ve ekipmanın detayları, reaktiflerin veya solüsyonların basit hazırlıkları ve yaygın malzeme listeleri gibi ayrıntılı açıklamalar gereksizdir. Yazımda düşük cümleler kullanılmamalıdır.

Sonuçlar ve tartışma
Gereksiz tekrarlardan kaçınmak için tercihen bunlar birlikte ele alınmalıdır. Desteklenmemiş hipotez detayları ve ayrıntılı fikir açıklamalarından kaçınılmalıdır. Sonuçlar ve Tartışma farklı iki bölüm olarak da sunulabilir.

Teşekkür
Çalışmaya bir kurum veya kişi tarafından herhangi bir destek verilmişse, makale içerisinde teşekkür olarak belirtilmelidir. Teşekkür olabildiğince kısa tutulmalı ve metnin sonuç kısmında yer almalıdır.

Referanslar
Literatür kaynakları sırayla numaralandırılmalı ve “Referanslar” başlığı altında bir araya getirilmelidir. Metin içindeki kaynaklar, referans listesinde ilgili numara ile belirtilen sayı köşeli parantez içinde verilerek alıntılanmalıdır. Uluslararası kaynak yazım biçimi olan APA stili kullanılmalıdır. Dipnot kullanan bilimsel yazılarda, dip notlara ilişkin kaynakça makale sonunda yer alan kaynakçada yer almalıdır. 


Referans bir akademik dergi ise: Yazarın soyadı, adının baş harfi/harfleri, makalenin başlığı, derginin adı, cilt numarası, sayfa numaraları, yıl.
Goto, S., Levec, J. ve Smith, J.M., “Mass transfer in packed ebds with two-phase flow”, Ind. Eng. Chem. Process Des. Dev . , 14(2): 473-485, (1975).
Referans bir kitap ise: Yazarın soyadı, adının baş harfi/harfleri, kitabın başlığı, cilt numarası, editör/editörleri (eğer mevcutsa), basım yeri, sayfa aralığı, yıl.
McAdams, W. H., Heat Transmission 2. ed. , McGraw Hill , New York, (1942).
Referans bir basılı tez ise: Yazarın soyadı, adının baş harfi/harfleri, tezin başlığı, tezin tipi (Yüksek lisans veya Doktora), teslim edilen enstitü, yeri, sayfa aralığı, yıl.
Tezcan, L., “Mathematical Modeling of Karst Aquifer Systems with the Use of Tritium Isotope”, Doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi Fen ve Teknoloji Enstitüsü, Ankara, 10-15 (1993).
Referans bir kongre sunumu ise: Yazarın soyadı, adının baş harfi/harfleri, sunumun başlığı, kongrenin adı, seminar veya konferans, yeri, cilt numarası, sayfa aralığı, yıl.
Toppare, L., “4-bromstrien and a-metilstiren Copolimerization with Electrochemical Process”, II. Ulusal Makromolekül Sempozyumu, İzmir, 85-96, (1985).
Referans bir kaynak yayın ise: Yazarın soyadı, adının baş harfi/harfleri, raporun adı, organizasyonun adı (eğer rapor bir organizasyon tarafından hazırlandıysa), rapor numarası (eğer mevcutsa), editör/editörleri (eğer mevcutsa), yeri, sayfa aralığı, yıl.
Baran, I. ve Kasparek,M., “Marine Turtles Of Turkey; Status Survey 1988 And Recommendations For Conservation And Management”, WWF Raporu , Heidelberg, 123-130, (1989).
Referans bir günlük dergi veya gazete ise:
Corliss, Richard, Sept. 13, Pacific Overtures Times, 142(11): 68-70 (1993).
Referans bir elektronik ansiklopedi veya e-kitap ise:
İnternet: Bosnia and Herzegovina, In Britannica Online. http://www.-eb.com:180/cgi-bin/g?DocF=micro/79/88.html , (2000).
Yayına kabul edilip henüz yayınlanmamış makaleler, "kabul edildi" veya "baskıda" olarak verilmelidir. Aksi halde, yayınlanmamış makalelerin "yayınlanmak üzere gönderilmiş", "hazırlık aşamasında" veya "kişisel iletişim" şeklinde belirtilmesi uygundur.

Şekiller ve Tablolar
JPG veya TIFF formatındaki şekil, grafik, resim, fotoğraf ve tablolar yazının içinde (ayrı bir sayfa değil) verilmelidir. Fotoğraflar taranmalı ve orijinal kopya olarak gönderilmelidir. Tüm şekil ve tablolar kağıt boyunca rakamlar ile numaralandırılmalıdır. Tablo dipnotları küçük harflerle yazılmalıdır. Çizimler, fotoğraflara tercih edilir. Taranan grafikler daha az tercih edilir ve yalnızca yeterli çözünürlüğe sahip olanlar kabul edilebilir. Yazılar açıkça okunaklı olmalıdır. Harflerin 2-3 mm yüksekliğinde olması önerilir. Varsa, yarı tonlu illüstrasyonlar iyi kontrastlanmalı ve istenen son boyutta dik açılarda kırpılmalıdır. Grafikler büyük formatta (örneğin tam A4 boyutunda) olmamalı, bunun yerine 6-8 cm boyutunda olmalıdır.

Terminoloji, semboller ve kısaltmalar
Genellikle SI birimlerinin tavsiyelerine uyulmalıdır. Semboller, formüller ve denklemler büyük özenle yazılmalı, gerektiğinde büyük ve küçük harfler ayırt edilmelidir. Üstel simge içeren matematiksel ifadelerin yazımında özellikle dikkatli olunmalı ve redaksiyon yapılmadır. Matematiksel ifadeler denklem editörü (Word formatında) kullanılarak 9 punto yazılmalıdır. İndeks yazı tipi 8 punto olmalıdır. Metin içindeki her denklem parantez içindeki numaralarla belirtilmelidir. Alışılmadık semboller, ilk kez kullanıldığında sol kenar boşluğunda adlandırılmalıdır. Kısaltmalar ilk kez kullanılıyorsa açıklanmalıdır.
Yazarlar istek üzerine 2 hakem önerebilir.
Not: Yazarlar, farklı coğrafi konumlardan iki potansiyel hakem önerebilir. Bunlar, makalenin objektif bir değerlendirmesini sağlayabilecek, kendi alanlarında uzman kişiler olmalıdır. Önerilen herhangi bir hakem, son beş yıl içinde makalenin yazarlarından herhangi biri ile yayın yapmamış, mevcut işbirlikçi olmamalı ve aynı araştırma kurumunun üyesi olmamalıdır. Yazarları önerdiği hakemler, editör kurulu tarafından önerilen potansiyel hakemlerin yanında değerlendirilecektir. Yazarlar, makale gönderimi sırasında "Yazar Yorumları" bölümüne hakemlerin adını, adresini ve e-postalarını eklemelidir.

DERGİ ETİK İLKELERİ

Gazi University Journal of Science Part B: Art Humanities Design and Planning dergisi, uluslararası düzeyde kabul görmüş etik kuralların ve yayın politikalarının, tüm taraflarca (editör, hakem, yazar) uygulanması gerektiğini kabul etmiştir.

GUJSPB dergisi, COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini gözetmektedir. GUJSPB, 1 Nisan 2022 itibariyle makalelerin etik kurallara uygunluğu açısından yayın ve kalitesini garanti etmektedir. Etik sorunlar COPE kuralları ve dergi yönergesi gereğince değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Tarafların etik sorumlulukları aşağıda ayrıca belirtilmiştir.

Makale sisteme yüklenirken, tüm yazarlar tarafından doldurulup imzalanan “Telif Hakkı Devir Formu” ve yazar bilgilerini içeren ‘‘Makale Başlığı Formu’’ da yüklenmelidir. Bir makalenin dergide yayımlanabilmesi için, en az iki hakem tarafından yayımlanmaya uygun görülmesi gerekmektedir. Kör hakem sürecini geçebilen ve eksik belge bulunmayan makaleler dergide yayımlanmaya ve paylaşılmaya uygun görülmüştür. Ancak yayım sürecinde veya yayımlandıktan sonra, derginin yayın etik politikasına uygun olmayan makaleler yayımdan çıkarılır. Dergi hakemlerinin ve/veya editör kurulunun, gerekli gördüğü çalışmalarda, yazarlardan çalışma çıktılarına ait belgeleri isteme hakkı mevcuttur. İstenilen belgelerin sunulmaması durumunda makale reddedilecektir.
Taraflar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış, yayımlanmak üzere gönderilmiş veya yayımlanmış bir çalışmanın ilgili etik olmayan bir durumu söz konusu ise dergi e-mail adresine bilgi verilmesi gerekir.

Editörlerin etik sorumlulukları

• Dergide, yayın niteliğini yükseltmeye çaba göstermelidir
• Editörler her türlü ticari kurumdan bağımsız olmalıdır.
• Editörler, hakemlerden ve yazarlardan beklentileri konusunda net olmalıdır.
• Dergide, verilen kararlarda kamu yararı düşünülmelidir
• Her makalenin kayıtlarını, dergiyle ilgili yazışmaları elektronik ya da basılı olarak saklamalıdır
• Editörler çalışmalarını tarafsızlık, gizlilik, çıkar çatışması, akran inceleme süreçleri ile tamamlamalıdır.
• Etik olmayan davranış yönetimlerini rasyonel etik kurallarınca yapmalıdır.
• Dergiye yüklenen makaleler, ilgili editör tarafından hakemlere (en az 2 adet) sunulmadan önce, dergiye uygunluğunu kontrolden geçirmelidir. Bu uygunluk adımları:
o Yazım kurallarına uygunluğu
o Şekilsel olarak şablona uygunluğu
o Amaç ve kapsamına uygunluğu
o Yayın ilkelerine uygunluğu
o Yayın etiğine uygunluğu
o Bilimsel niteliği ve özgünlüğü incelenmelidir.

Hakemlerin etik sorumlulukları

• Makale dergi yönergesine uygun olarak kontrol edilmelidir.
• Makalenin akademik kalitesi ve özgünlüğü incelenmelidir.
• Çalışmaya ait bilgileri yazarlar veya başkaları ile paylaşmamalıdır.
• Değerlendirmeler somut, ölçülü ve objektif olmalıdır.
• Değerlendirme sürecinde, kendisine tanınan süreye dikkat edilmelidir. Gerekliyse, ek süre talebinde bulunmalıdır.
• Çalışmada telif hakkı ihlali ve intihal görmesi halinde, editöre ivedi olarak bilgi verilmelidir.

Yazarların etik sorumlulukları

• Yazar isimleri eksiksiz sunulmalıdır.
• Çalışmaya katkısı olmayan kişi/kişiler yazar olarak yer almamalıdır.
• Dergi kapsamında olmayan çalışmalar sunulmamalıdır.
• İntihal ve etik olmayan yayıncılık davranışı içeren çalışmalar yapılmamalıdır.
• Telif hakkı ihlali olmamalıdır.
• Bir yeri/kimseyi/kurum/kuruluş vb ifşa etmemelidir.
• Çıkar çatışmaları olmamalıdır.
• Raporlama standartlarına uygun olmalıdır.
• Kullanılan veriler, gerektiğinde sunulabilmelidir.
• Çalışmanın sonuçları hakkında açık ve dürüst olunmalıdır.
• Çalışmanın metodolojisi açıkça belirtilmelidir.
• Aynı çalışmadan çoklu yayın yapılamamalıdır.
• Çalışma kapsamında uygun atıf ve referanslar kullanılmalıdır.
• Makalede belirgin hatalar olmamalıdır.
• Yayımdan önce tespit edilen benzerlik oranı, %20’nin (Turnitin) altında çıkmalıdır.

Gönderilen ve yayınlanan çalışmadan yazarlar sorumludur.

DERGİ YAYIN POLİTİKASI

2013 yılı itibariyle Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi’nin tüm bölümleri (a, b, c), dili İngilizce ve yılda 4 sayı olmak üzere, elektronik formatta yayınlanmaktadır.

Gazi University Journal of Science Part B: Art Humanities Design and Planning, çift-kör hakemli, indeksli ve açık erişimli bir dergidir. Derginin içeriğine herhangi bir ücret ödemeden çevrimiçi olarak erişilebilir. Bu nedenle, Gazi University Journal of Science Part B: Art Humanities Design and Planning herhangi bir ürün işleme ücretleri (APC) ve makale gönderme ücreti (ASC) talep etmez.
Makale sonuçlandırma süresi maksimum 4 aydır.

Değerlendirme sürecindeki makale (veya çalışma) DergiPark sistemi üzerinden, tüm yazarların ıslak imzasının bulunduğu geri çekme talep yazısını göndermeleri şartı ile geri çekilebilir. Ancak, bu süreç tamamlanmadan, ilgili makale başka bir dergiye gönderilemez. Değerlendirmesi tamamlanmış makale geri çekilemez.

Yayımlanan makalelerin tüm hakları Gazi University Journal of Science, Part B: Art Humanities Design and Planning’e aittir.

Makalenin bilimsel sorumlulukları yazarlarına aittir.

Makale Gönderim Ücretleri

Gazi University Journal of Science Part B: Art Humanities Design and Planning ücretsiz bir Açık Erişim Dergisi'dir ve makale gönderim ücreti yoktur.

Makale İşleme Ücretleri

Gazi University Journal of Science Part B: Art Humanities Design and Planning ücretsiz bir Açık Erişim Dergisi'dir ve makale işleme ücreti yoktur. Yayınlanan makaleler ücretsiz olarak indirilebilir.